Punts de fuga, entre els més venuts a la llibreria Públics

    • Data:20-02-2024
    Punts de fuga, entre els més venuts a la llibreria Públics

    La Veu dels Llibres, revista d’informació i crítica literària, acaba de publicar una llista amb els llibres més venuts per la llibreria Públics de Dénia, en la qual podem trobar una col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim i Lletra Impresa Edicions.

    Aquesta setmana a la llibreria Públics, trobem el títol Punts de fuga. Pensar, crear, resistir de Enric Balaguer, entre els més venuts.

    Els vint-i-un textos ací reunits formen un conjunt assagístic en l’àmbit de la reflexió humanística. Són meditacions i digressions que giren al voltant dels llibres, les obres plàstiques, les idees o l’escriptura. Tracten també fenòmens socioculturals a l’entorn d’una globalització i d’una digitalització com més va més aclaparadores en què els perills de la banalització i de la vulgaritat són terrenys proclius a la indigència anímica i intel·lectual. L’autor ens situa al bell mig de les xarxes socials, permanentment exposats al vaivé capriciós i aleatori de les fake news; sotmesos, massa sovint sense adonar-nos-en, a les mentides —així, en plural— que s’escampen arreu com una taca d’oli, enxampats com estem a les terres movedisses de la postveritat.

    Amb una capacitat persuasiva i alhora elegant, l’autor d’aquest recull de petits assajos mira de dignificar l’ésser humà des d’una positura basada en la raó i en l’espiritualitat, sustentada en la bellesa i en l’art, formes d’expressió que ens singularitzen com a espècie. Ara com ara es fa peremptori incentivar el pensament crític i la creació, estratègies de resistència contra la banalitat, el conformisme i la colonització mental.

    Enric Balaguer és professor de literatura de la Universitat d’Alacant i escriptor. Ha publicat llibres d’assaig com ara Paper reciclat (1995); Contra la modernitat i altres quimeres. Nou assaigs sobre el segle xx (2002), Premi Josep Vallverdú; Fulls de ruta (2002); La totalitat impossible (2006), Premi d’Assaig de la Generalitat Valenciana; La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (2010); Constel·lacions postmodernes (2015) i El desert i altres palpitacions del nou segle (2016). És també autor del dietari La casa que vull (2009), premi d’assaig Rovira i Virgili i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (2010), i del llibre de relats El llibreter Mendel i altres relats (2022).